Tvätta fönster, Usch!!!!

Har nu spenderat en helg med att tvätta fönster!!
Började i fredags eftermiddag efter skolan och är först nu, söndag eftermiddag kl 13 klar. Jag har ju i.o.f.s. inte tvättat fönster hela tiden, men om jag säger att vissa av fönstrena går att öppna, så att det är som att tvätta 4 glas, så kanske ni förstår poängen. Det var ett av fönstrena som hade 4 glassidor som skulle tvättas som jag fick göra om helt och hållet
4ggr. Det är som att tvätta 16 sidor med glas! Urk....

I alla fall så har jag hunnit med att läsa ut några böcker och den ena är "Oönskad" av Gemma Malley och den andra är "Rockar fett!" av Domenica Luciani.

"Oönskad" utspelar sig år 2140, och ett nytt läkemedel har gjort så att man kan leva för alltid. Men därför är barn också oönskade på jorden, och alla som tar läkemedlet måste skriva på en förkunnelse att de inte tänker skaffa barn. Först om de slutar ta läkemedlet eller om de är villiga att dö efter det att barnet är fött, så får de skaffa barn. Skaffar folk barn och fortsätter ta medicinen, så åker de i fängelse, medan barnet skickas till en anstalt för att uppfostras till ett liv som slav.
Anna är ett av dessa otaliga barn som upfostras på anstaltet Grange Hall av föreståndarinnan mrs Pincent.
Anna tror fullt och fast att hon inte har någon som helst rätt att leva och att hon är en börda för Moder jord. Allt hon vill är att bli en Värdefull tillgång, alltså en duktig slav, till en Önskad. De önskade är de som får ta långt liv medicinen och har rätt att bo på Moder jord.
Anna gör allt hon kan för att bli en Värdefull tillgång tills Peter kommer dit. Peter har levt hela sitt liv på utsidan och säger att han är ditskickad av Annas föräldrar som vill ha henne tillbaks. Hennes riktiga namn är Anna Covey, hon är Önskad och hennes föräldrar älskar henne. Peter har bott hos hennes föräldrar då han inte har några egna. Hennes föräldrar är också med i något som kallas Motståndsrörelsen, som tror på att barnen med sina nya idéer är framtiden.
Anna och Peter lyckas fly från Grange Hall, och Anna får äntligen träffa sina föräldrar. Hon får dessutom reda på att hon har en lillebror som heter Ben.
Men folk letar efter Anna och Peter sen de rymt från Grange Hall, och då mrs Pincent har fått tag på Annas dagbok, så är de på väg att fånga in både Anna och hennes bror Ben, med då tar Annas föräldrar sina liv. För lagen säger att om en förälder ger sitt liv för sitt barn, så får barnet leva fritt.
Det har dessutom visat sig att Peter är mrs Pincents son, så mrs Pincent dödar Peters far, så Peter också kan leva fritt.
Och boken slutar med att Anna skriver om hur olikt livet på utsidan är och att hon vägrar att ta Långt liv medicinen som gör att man kan leva för evigt.
För hon tror inte att det är bra att stanna längre än man är välkommen.

Boken är superbra. Den har ett oanat djup för att vara en ungdomsbok, och man får sig verkligen en tankeställare. Många kanske drömmer om att leva för alltid, men är att leva för alltid verkligen något bra? Kommer uppfinningsrikedomen som vi nu har att sina då det är samma personer som lever för alltid? Kommer vi att utvecklas?

Gemma Malley gav ut en uppföljare till "Oönskad". Den finns bara på engelska ännu så länge och heter där "The Resistance".

"Rockar fett!" av Domenica Luciani, handlar om Ozzy Masini, eller ofta kallad Mesen. Han är 13 år gammal och bor med sin mamma i Florens. Han har aldrig träffat sin pappa, och har ingen aning om vem det är, han spelar basfiol, hatar hårdrock och fula ord, är kär i klassens snyggaste tjej och är allt annat än tuff.
Men så en dag ringer telefonen och det är Ozzy pappa på andra sidan luren. Han ringer för att tala om att han kommer att hälsa på för att få träffa Ozzy.
Ozzys pappa är ingen mindre än Roddy Young, vokalist för bandet Bourbon Speed.
Ozzy är förtvivlad. Hans far klär sig som en clown, spelar s-k-i-t-musik, Ozzy gillar ju inte att svära, och är full lite mer än ofta, svär och lever verkligen opassande. Ozzys mamma har blivit lovad en stor check som kompensation för alla frånvarane år om Ozzy följer med på Bourbon Speeds turné genom Italien.
Det är början på Ozzys förändring i inställning till sig själv och andra, och han börjar lära sig att stå upp för sig själv, svara på tilltal, åka hiss fastän han är klaustrofobisk och ta kontakt med tjejen han är hemligt kär i. Han ifrågasätter sin pappas rockstjärnebeteende och till slut står han själv på scenen som en rockstjärna.
Och bäst av allt, han har fått en pappa.

Boken är underbar, med mycket humor och tokigheter. Ozzys väluppfostrade och ordentliga personlighet blir en klar kontrast gentemot hårdrockbandets dåliga uppträdande. Det är underbart att läsa om hur Ozzy börjar stå upp för sig själv och utvecklas. Domenica Luciani har gjort ett strålande jobb med den här boken.
Passar alla barn från 6-7 år upp till 20, och senare, om man har barnasinnet kvar.
Hoppas att ni plockar upp hennes bok och läser den.
Ni kommer att få er ett gott skratt!!

Amanda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0